Ciasta

Ciasto dyniowe z nutellą

sobota, 20 Październik 2012, autor: , 12 komentarzy

Ciasto dyniowe z nutellą

Obłędne! Mocno wilgotne z rozpływającą się nutellą.  Przepis zaczerpnięty z pięknego bloga Kuchnia pełna smaków. Ciasto przygotowuje się podobnie jak najprostsze muffinki – w jednej misce suche składniki w drugiej mokre a potem mieszamy jedne z drugimi. Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach keksowych. Na wierzch jednego  położyłam 4 solidne łyżeczki nutelli a następnie delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Drugie posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Nie wiem, które lepsze 🙂

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 lub 8 łyżeczek Nutelli

Purée z dyni: dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej cukier, cukier z prawdziwą wanilią, olej, wodę, purée z dyni i jajka.

Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej foremki keksowej. Na wierzch kładziemy odpowiednio 4 lub 8 łyżeczek nutelli i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy w formie.

Ciasto dyniowe

Polecam! Smacznego 🙂

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

12 Komentarze do Ciasto dyniowe z nutellą

  1. Majana napisał:

    Wspaniale wygląda!:)

  2. Wiewióra napisał:

    to musi być cudowne ciasto!!! mam nadzieję, że niebawem będę mogła je zrobić i pożreć w całości 😀

  3. cozerka napisał:

    problem ciasta na niedziele chyba właśnie został rozwiązany 😉

    jeśli oczywiście dostanę dynię 😀

  4. bernadeta napisał:

    mmm fajne ostatnio robilam muffinki dyniowe z nutella, wiec twoje ciasto pewnie jest rownie smaczne.

  5. Kobiecemysli napisał:

    przepis wypróbuję w poniedziałek, gdyż zauroczyło wyglądem mojego Męża:)

  6. cozerka napisał:

    miało być na niedziele, będzie na czwartek. I mam jedno malutkie pytanie. Jakiej keksówki używałaś?

  7. Pingback: Festiwal Dyni 2012 - podsumowanie « Bea w Kuchni

  8. ewelajna napisał:

    Cieszę się, że wygrzebałaś ten przepis u mnie:) , bo ciasto jest tego warte:). Ja wole to, gdzie Nutellę głębiej rozmieszam, ale i tak obie wersje na ciepło są najlepsze:)
    Pozdrowienia serdeczne dla Ciebie!

  9. Pingback: SEZON NA DYNIĘ – JAKIE PYSZNOŚCI UMIESZ SAMA ZROBIĆ? - Mama Bloguje | Mama Bloguje

  10. Olga i Marcin napisał:

    Dzis zrobiłam ciasto! Nie spodziewałam sie ze bedzie takie pyszne załuje ze nie zrobiłam z podwojnej porcji. Dziekuje za przepis i pozdrawiam

  11. naleśniki z serem napisał:

    Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»