Ciasta / Wielkanoc

Babka Earl Grey

wtorek, 19 Kwiecień 2011, autor: , 5 komentarzy

Przepis na tę babkę znalazłam na blogu Majanki.  Skusiłam się i nie żałuję.  Babka earl grey jest mocno wilgotna, delikatna i bardzo aromatyczna. Polecam!

Składniki:

  • 500g mąki
  • 160g masła
  • 200g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mocnej herbaty
  • 160g rodzynek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

dodatkowo na lukier: pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny

babka herbaciana

Do miski wrzucamy 3 torebki dobrej herbaty earl grey i garść rodzynek. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i przykrywamy, żeby się zaparzyło. Odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo zimną herbatę. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą formy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Babka earl grey jest bardzo delikatna, więc zalecam studzenie w foremce. Po wystudzeni możemy babkę polukrować.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

5 Komentarze do Babka Earl Grey

  1. Smaczny Dom napisał:

    prosty przepis:) wlasnie takiego szukalam by zrobic babke w tym szale swiatecznym:) Dzieki!!

  2. Smaczny Dom napisał:

    Chciałam tylko napisać, że zrobiłam dwa razy..i dwa razy udanie..Świetny przepis a sama babka GENIALNA:)

  3. Smaczny Muffin napisał:

    Dziękuje za inspiracje. Zrobię muffiny herbaciane z rodzynkami. Miłego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»