Ciasta

Babka drożdżowa z dynią

poniedziałek, 28 Październik 2013, autor: , 4 komentarze

Babka drożdżowa z dynią

Szukając przepisów na ciasto z dynią, trafiłam na blog Pinkcake i zainteresował mnie przepis na babę na bani.  Mimo, że nie mam specjalnych zdolności do drożdżowych wypieków, babka wyszła rewelacyjnie. Delikatna, wilgotna, drożdżowa baba o pięknym kolorze 🙂 Polecam!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g (jedno opakowanie) suchych drożdży
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80 g margaryny
  • pół szklanki mleka
  • szklanka purée z dyni

Purée z dyni: niewielką dynię kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na pół godziny. Odkładamy do wystudzenia, następnie obieramy ze skóry i blenderem ucieramy na gładką masę. Jeśli dynia ma dużo wody, możemy purée odsączyć na sitku. Odmierzamy szklankę a resztę przekładamy do pojemnika i mrozimy na następny raz 🙂

Mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej mleko, dynię i dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Zostawiamy w cieple, aż do podwojenia objętości (około 1 godz.).

Lekko wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 40 minut.

Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.

babka drożdżowa

dynie_banner2012

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

4 Komentarze do Babka drożdżowa z dynią

  1. majka napisał:

    Wspaniala! Wyglada naprawde idealnie 🙂

    Pozdrowienia.

  2. pinkcake napisał:

    Ja też ją uwielbiam 🙂
    Cieszę się, że Tobie też zasmakowała!

  3. Pingback: Festiwal Dyni 2013 – podsumowanie | Bea w Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»