Ciasta / Wielkanoc

Babeczki z kokosem

środa, 12 Kwiecień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Te małe babeczki możemy upiec w piątek i w sobotę włożyć do koszyczka ze święconką. Jeśli wolicie bardziej tradycyjne, drożdżowe, to zapraszam do skorzystania z tego przepisu: babeczki do święconki. Do upieczenia takich babeczek potrzebnych będzie sześć małych, silikonowych lub metalowych foremek na babki.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 60 ml mleka

Mąkę pszenna, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe mieszamy w misce.

W osobnym naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i miksujemy do powstania puszystej, jasnej masy. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia się wszystkiego w gładką masę.

Ciasto przekładamy do foremek (jeśli używamy innych niż silikonowe to musimy je nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką). Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 20 minut, sprawdzając patyczkiem.

Po wystudzeniu możemy babeczki oblać lukrem lub polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

babeczki kokosowe

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«