Ciasta / Wielkanoc

Babeczka do święconki

wtorek, 15 Marzec 2016, autor: , 7 komentarzy

Babeczka do święconki

Urocze mini babeczki do wielkanocnego koszyczka. Delikatne drożdżowe ciasto z nasączonymi rumem rodzynkami. Do przygotowania ich potrzebujemy specjalnych, małych foremek do mini babeczek.

Składniki:

  • 4 pełne łyżki rodzynek sułtanek
  • 2 łyżki rumu
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania

Rodzynki namaczamy w rumie.

Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ale nie może być zbyt gorące), dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, skórkę z cytryny, wbijamy jajka i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Wlewamy mleko z drożdżami i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy namoczone w rumie rodzynki i krótko wyrabiamy, aby w miarę równomiernie rozłożyły się w cieście. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Foremki natłuszczamy. Ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Babeczki pieczemy w dolnej części piekarnika przez 15-20 minut. Studzimy, wyjmujemy z foremek i posypujemy cukrem pudrem.

Babeczka do święconki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

7 Komentarze do Babeczka do święconki

  1. Martha napisał:

    Urocza ta babeczka! 🙂
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. 🙂 A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! 🙂
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

  2. magda napisał:

    Witam świetna babeczka teraz już tylko pozostało nam doczekać do świąt i raczyć się właśnie takimi pysznościami jak właśnie ta babka. Mam nadzieję, że wszystko w tym roku dobrze się potoczy i wezmę sobie twój przepis, jako takie udekorowanie stołu.

  3. Cudowne babunie:). Ja co rok piekę takie maleństwa do koszyka, ale jeszcze nigdy w wersji drożdżowej:)

  4. pieczarkamysia.pl napisał:

    swietnie wyglada, idealne do kawki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»