Przepis dnia / Sałatki, surówki i warzywa / Zapiekanki

Pasztet bez mięsa

środa, 7 Styczeń 2015, autor: , 3 komentarze

Pasztet bez mięsa z kaszy i fasoli

Czy da się przygotować smaczny pasztet, który nie zawiera ani odrobiny mięsa? Oczywiście, że tak. Pasztet z fasoli i kasz, z dodatkiem podduszonych warzyw jest lekko wilgotny i delikatny w smaku. Polecam!

Składniki:

  • szklanka czerwonej fasoli
  • pół szklanki pęczaku
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • szklanka płatków jaglanych
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • pół selera
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Fasolę namaczamy przez noc i gotujemy na miękko.

Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Marchew, pietruszkę i pół niedużego selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte warzywa i dusimy, aż zmiękną.

Ostudzoną fasolę i kasze przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z warzywami, płatkami jaglanymi, jajkami, posiekaną natką i przyprawami.

Pieczemy w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

pasztet bez mięsa

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

3 Komentarze do Pasztet bez mięsa

  1. Daria napisał:

    Uwielbiam, wszelki bezmięsne pasztety, ale z takim iksem kasz jeszcze nie robilam. Musze koniecznie wypróbować!

  2. matleen napisał:

    Bardzo ciekawy przepis
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»