Boże Narodzenie / Przepis dnia / Przetwory

Krem korzenny z miodem

środa, 7 Październik 2015, autor: , 2 komentarze

Krem korzenny z miodem

Ciasteczka speculoos uwielbiam nie tylko za ich korzenny smak, ale przede wszystkim niesamowitą chrupkość. Dziś mam dla Was przepis na krem z tych ciasteczek z dodatkiem miodu i białej czekolady. Mocno korzenny i bardzo słodki. Przepis znalazłam w książce Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.

Składniki:

  • 150 g ciastek speculoos
  • 60 g miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego
  • 90 g białej czekolady

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wkładamy blaszkę z rozłożonymi ciastkami i zostawiamy w piekarniku na 10 minut.

Ostudzone ciastka i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na proszek.

W rondlu podgrzewamy mleko, miód i cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Do ciepłej masy dodajemy ciastka z czekoladą i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ciepły krem przekładamy do słoiczka i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.

krem-speculatius

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

2 Komentarze do Krem korzenny z miodem

  1. gin napisał:

    O mniam, muszę taki zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»