Lody / Przepis dnia

Domowe lody rabarbarowe

środa, 15 Czerwiec 2016, autor: , 8 komentarzy

Domowe lody rabarbarowe

Pyszne, domowe lody na prawdziwej śmietance. Gęste i kremowe tuż po ukręceniu w maszynce do lodów. Nie potrzebują nawet dodatkowego zamrażania. Jeśli jednak lubicie bardziej zmrożone, możecie przełożyć je do plastikowego pojemnika i włożyć na 0,5-1 godzinę do zamrażarki. Pomimo dużej ilości rabarbaru nie są kwaśne. Wyraźny smak śmietanki sprawia, że są naprawdę smaczne. Polecam.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 350 ml mleka 3,5%
  • 150 g cukru
  • 3 duże żółtka

dodatkowo:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki wody lub herbaty z dzikiej róży lub hibiskusa

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe plasterki. Wkładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki cukru i podlewamy wodą lub naparem z dzikiej róży. Dusimy, często mieszając, aż rabarbar zacznie się rozpadać i odparuje prawie cały sok. Próbujemy i jeśli uznamy, że rabarbar jest zbyt kwaśny dodajemy jeszcze cukru do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

W osobnym garnku mieszamy mleko ze śmietanką. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy do żółtek gorące mleko, cały czas mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na małym ogniu i podgrzewamy, aż masa mleczno-żółtkowa lekko zgęstnieje (ale nie doprowadzamy jej już do wrzenia). Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia masy, a następnie chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. W lodówce masa jeszcze stężeje.

Następnego dnia przekładamy masę do maszynki do lodów i włączamy ją na 30-40 minut. Pod koniec dodajemy uduszony rabarbar. Możemy zostawić trochę, aby ozdobić nim gotowe lody.

Smacznego!

 

lody rabarbarowe

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

8 Komentarze do Domowe lody rabarbarowe

  1. Cukry Proste napisał:

    Idealne na upały:)

  2. ArtMagda napisał:

    brzmi smakowicie 🙂 bardzo!

  3. Bardzo lubię rabarbar 🙂 Ale lodów rabarbarowych jeszcze nie jadłam. Szkoda, że nie mam maszynki do lodów.

  4. Krzystof napisał:

    Lody dla ochłody, super na czasie !!

  5. Karolina napisał:

    Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»