Desery / Lody / Przepis dnia

Domowe lody czekoladowe z miodem

piątek, 19 Sierpień 2011, autor: , 6 komentarzy

W końcu znalazłam TEN przepis. Smak jest idealny, taki jak zawsze sobie wyobrażałam w przypadku domowych lodów czekoladowych. To najlepsze lody jakie do tej pory jadłam 🙂 Można je robić bez maszyny do lodów, wystarczy wstawić do zamrażarki.

Przepis z książki Desery, wyd. Parragon. Polecam!

 

Składniki:

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 85 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • krokant do dekoracji

Do garnka z mlekiem dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ubijamy z cukrem (odkładamy 1 łyżkę cukru) na jasną, gęstą masę. Stopniowo wlewamy mieszankę mleczno-czekoladową. Całość przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo wsypując pozostały cukier aż piana będzie sztywna. Do masy czekoladowej dodajemy miód i delikatnie mieszając – pianę z białek. Przekładamy do miseczek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Podajemy posypane krokantem*.

Smacznego!

lody czekoladowe

* krokant to chrupiąca posypka, którą można kupić gotową lub przygotować samemu: na patelni stopić 2 łyżki masła, wsypać pół szklanki cukru i 10 dag posiekanych orzechów lub migdałów, zrumienić, masę wyłożyć na natłuszczoną folię aluminiową i po wystudzeniu pokruszyć

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

6 Komentarze do Domowe lody czekoladowe z miodem

  1. Mniam:) ….zapytam tylko: te lody nie potrzebują co półgodzinnego mieszania?? Bo jeśli nie to przepis dla mnie:) …. pozdrawiam

    • blue_megi napisał:

      Jolu ja nie mieszałam, zresztą w oryginalnym przepisie w książce też nie ma o tym mowy. Lody nic na tym nie tracą, kryształki są ledwo wyczuwalne. Pozdrawiam 🙂

  2. wariatka327 napisał:

    Co prawda nie przepadam z lodami czekoladowymi, ale te wyglądają wyjątkowo apetycznie 🙂

  3. Aurora napisał:

    Przepis wprost idealny!!! 😀

  4. kas napisał:

    lody wyszły super, przepis ok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»