Pieczywo / Przepis dnia

Czosnkowy chlebek do odrywania

sobota, 9 Grudzień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Mocno czosnkowy chlebek z dodatkiem parmezanu i ziół.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 180 ml ciepłego mleka
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aż podwoi objętość.

Dodatkowo:

  • 4 łyżki masła
  • 1,5 główki czosnku
  • 5 gałązek kolendry (drobno posiekanych)
  • łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • duża szczypta soli

Masło roztapiamy i mieszamy z resztą składników.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko wyrabiamy i formujemy z niego nieduże kulki. Każdą kulkę obtaczamy w przygotowanej paście z ziół, sera, czosnku i masła. Małą keksówkę (około 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy luźno kulki z ciasta. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy nasz chlebek przez 35-40 minut. Najlepszy na ciepło! Smacznego!

chlebek czosnkowy

chlebek czosnkowy

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»