Ciasteczka / Przepis dnia

Ciasteczka gryczane

niedziela, 11 Październik 2015, autor: , 6 komentarzy

Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki gryczanej.

Składniki:

  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko, dosypujemy mąkę gryczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy ciasteczka dowolną foremką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

ciasteczka gryczane

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

6 Komentarze do Ciasteczka gryczane

  1. gin napisał:

    Musiały być pyszne!
    Bardzo lubię wypieki z mąką gryczaną 🙂

  2. Piękne:) …. i bardzo kuszą:)

  3. Asia z Dietmap.pl napisał:

    Z mąką gryczaną dotychczas robiłam jedynie naleśniki, nie wyszły zbyt dobre. Może dam teraz szansę ciasteczkom. Ile czasu można je przechowywać później?

  4. blue_megi napisał:

    w zamkniętym pojemniku zachowają kruchość przez kilka dni, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»