Przepis dnia / Przetwory

Chlebek cynamonowy do odrywania

wtorek, 24 Styczeń 2017, autor: , 8 komentarzy

Przepyszny, oryginalnie wyglądający chlebek drożdżowy. Pojedyncze kromki posklejane są masłem i cukrowo-cynamonową posypką.  Nie jest wcale trudny do przygotowania. Tylko nie jedzcie go, gdy jest jeszcze gorący, łakomstwo grozi bólem brzucha – wiem, bo sama próbowałam 😉

chlebek cynamonowy do odrywania

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 50 g masła

Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy roztrzepane jajka, podgrzane (ale nie gorące) mleko i lekko przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania, aż podwoi objętość.

W tym czasie przygotowujemy posypkę mieszając cukier trzcinowy z cynamonem. Natłuszczamy keksówkę o długości około 25 cm. Rozpuszczamy pozostałe 50 gram masła.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na placek wielkości około 30 x 50 centymetrów (wcześniej podsypujemy mąką). Tak przygotowane ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem (łyżkę masła zostawiamy na później) i posypujemy cynamonowym cukrem (również pozostawiając łyżkę na później).

Ciasto kroimy w poprzek na 6 plastrów. Kładziemy ostrożnie jeden plaster na drugi. Następnie ponownie kroimy na 6 części. Otrzymamy 6 kawałków, które wkładamy po kolei do keksówki tak, aby układały się jak kromki. Przykrywamy foremkę z ciastem ściereczką i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło foremkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałą łyżką masła i posypujemy cukrem. Pieczemy przez 30-35 minut. Smacznego!

instrukcja chlebek cynamonowy

 

chlebek cynamonowy do odrywania

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

8 Komentarze do Chlebek cynamonowy do odrywania

  1. Ewa napisał:

    Uwielbiam cynamon!:) i fajnie jest zobrazowane składanie chlebka:)

  2. Jaglusia napisał:

    Jak cudownie to wygląda!:)

  3. cleangoodfood napisał:

    a do tego szklanka mleka… mniam!

  4. Och, och a już miałam inny pomysł na ciasto weekendowe – teraz muszę zmienić plany <3

  5. Maciej napisał:

    Cynamon jest świetny w każdej postaci 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»