Pomysł na śniadanie / Przepis dnia

Bananowa granola z orzechami

poniedziałek, 3 Kwiecień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Mam w kuchennej szafce ogromny słoik, w którym zawsze jest domowa granola. To świetny składnik zdrowego śniadania. Wystarczy mleko roślinne lub jogurt, trochę owoców i gotowe. W przeciwieństwie do kupnej, ta nie zawiera konserwantów ani nawet cukru i jest bardzo prosta do przygotowania.

Składniki:

  • paczka płatków owsianych górskich (500g)
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 8 łyżek syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 10 orzechów brazylijskich

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Orzechy brazylijskie grubo siekamy. W misce mieszamy płatki owsiane, siemię lniane, orzechy pekan i brazylijskie.

Na bardzo małym ogniu podgrzewamy olej kokosowy z syropem z agawy, aż się rozpuści. Dodajemy ekstrakt z wanilii i pokrojone na kawałki banany i blendujemy.

Wlewamy do miski z płatkami i orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy granolę na blachę i wkładamy do piekarnika na 30 – 35 minut. Podczas pieczenia mieszamy 3-4 razy. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Granola zrobi się chrupiąca dopiero, gdy będzie zimna 😉 Przekładamy granolę do szczelnego pojemnika lub słoika. Smacznego!

bananowa granola

polecam również przepis na orzechową granolę z miodem – http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/pomysl-na-sniadanie/domowa-granola-orzechowa-z-miodem/

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»