Dieta

Zupa krem z pieczonej papryki

niedziela, 3 Wrzesień 2017, autor: , 1 Komentarz »

Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżka bulionetki domowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 l wody
  • sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, ostra papryka

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy obracając regularnie, aż skórka się będzie prawie czarna. Upieczoną paprykę zawijamy w worek foliowy (to sprawi że potem lepiej zejdzie skórka) i odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.

Cebulę drobno kroimy i prażymy razem z rozmarynem na suchej patelni aż cebula lekko się przyrumieni.

Obrane papryki przekładamy do garnka, dodajemy wodę, bulionetkę, koncentrat pomidorowy, cebulę, rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę. Gałązkę rozmarynu wyciągamy. Resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy.

dieta warzywna dr dąbrowskiej

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do Zupa krem z pieczonej papryki

  1. mopswkuchni napisał:

    Chętnie bym zjadła taką zupkę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»