Dieta

Zupa z pieczonej cukinii

wtorek, 5 Wrzesień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka bulionetki warzywnej
  • około 2 szklanek wody

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Cukinie myjemy i kroimy (łącznie ze skórką) na niezbyt dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a czosnek rozdzielamy na ząbki i pozostawiamy w łupinkach.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na nim warzywa. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż cukinia i cebula się zrumienią, a czosnek zmięknie.

Wyciągamy warzywa z piekarnika, czosnek obieramy z łupinek, przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodajemy bulionetkę, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy posypane natką pietruszki.

zupa z cukinii

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»