Dieta

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym

środa, 14 Maj 2014, autor: , 2 komentarze

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym, serem i pomidorami. Jest przy nich trochę pracy, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Bakłażana możemy zastąpić cukinią a zamiast bazyliowego pesto użyć pesto calabrese.

Danie pasuje do zaleceń diety low carb. Taką dietę to ja rozumiem 😉 Polecam nie tylko na diecie!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • ser mozzarella
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • mały słoiczek pesto genovese
  • 2 duże, soczyste pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Bakłażany myjemy i ostrym nożem kroimy wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra (nie grubsze, ponieważ nie damy rady ich potem zwinąć). Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy i grillujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Odkładamy na talerz.

Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i przesmażamy mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

Foremkę żaroodporną natłuszczamy. Każdy plaster bakłażana smarujemy cienką warstwą pesto i nakładamy mięso oraz kawałek mozzarelli. Zawijamy jak roladę i wkładamy do foremki. To samo robimy z pozostałymi plastrami.

Pomidory kroimy w kostkę. Układamy je razem z oliwkami na naszych roladkach. Całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez pół godziny. Roladki z bakłażana podajemy z sałatą.

Smacznego!

roladki z bakłażana

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

2 Komentarze do Roladki z bakłażana z mięsem mielonym

  1. Michał napisał:

    Bakłażany idealnie pasują do mięsa mielonego, ten przepis jest tego najlepszym dowodem.

  2. Uroczo napisał:

    Mi się to bardzo podoba, idealnie skomponowane składniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»