Grzyby / Sałatki, surówki i warzywa

Sałatka z portobello i pak choi

środa, 8 Listopad 2017, autor: , 1 Komentarz »

Orientalna sałatka z grzybami i warzywami.

Składniki:

  • 2 duże portobello
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 mała cukinia
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni

marynata do grzybów:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dressing do sałatki:

  • 1 łyżeczka czerwonej pasty chili lub sosu tabasco
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połówki limonki

Dodatkowo będziecie potrzebować obieraczki do julienne, żeby pokroić cukinię. Jeśli jej nie macie, możecie pokroić cukinię zwykłą obieraczką w cienkie paseczki jak tagliatelle.

Na początku oczyszczamy grzyby ręcznikiem papierowym i kroimy je w około półcentymetrowe plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy, żeby każdy plasterek był pokryty marynatą. Odstawiamy.

Robimy sos mieszając czerwoną pastę chili, sos sojowy, olej sezamowy, majonez i sok z limonki. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi.

Cukinię myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do julienne.

Awokado kroimy w półplasterki.

Patelnię mocno rozgrzewamy. Układamy obok siebie plasterki grzybów i smażymy z obydwu stron, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Przesuwamy grzyby na bok patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę oleju i wrzucamy pokrojoną cukinię. Smażymy, mieszając, aż cukinia straci chrupkość i wchłonie sok, który powstał podczas smażenia grzybów. Zdejmujemy z ognia.

Na talerzu układamy porcję kapusty. Na kapuście kładziemy połowę cukinii, plasterków portobello i awokado. Posypujemy uprażonym sezamem. Dekorujemy kawałkami limonki. Podajemy od razu.

Tagi: , , , , , , , , ,

Makarony / Zapiekanki

Zapiekane tortellini

wtorek, 7 Listopad 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Pomysł na sycący, szybki obiad, który każdy bez problemu przygotuje.

Składniki:

  • około 250 g tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki kremowego serka (może być ricotta albo zwykły twarożek)
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich albo świeże, posiekane listki bazylii
  • sól do smaku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera

Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

W rondelku przygotowujemy sos. Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, wlewamy passatę pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek i dokładnie mieszamy. Dosalamy do smaku.

Ugotowane i odcedzone tortellini przekładamy do natłuszczonej foremki żaroodpornej. Polewamy sosem. Posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.

zapiekane tortellini

Tagi: , , , , , ,

Ciasta

Sernik dyniowy

czwartek, 2 Listopad 2017, autor: , 2 komentarze

Delikatny, wilgotny sernik o lekko dyniowym posmaku i pięknym, pomarańczowym kolorze, którego intensywność zależy od gatunku użytej dyni. Ja przygotowałam puree z upieczonej dyni piżmowej, ale na przykład dynia hokkaido daje dużo intensywniejszą barwę masy serowej.

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • łyżeczka przyprawy do potraw z dyni lub przyprawy do piernika
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 500 g puree z dyni (informacje jak je przygotować znajdziecie w przepisie na babkę z dynią)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 160 g cukru

dodatkowo:

  • 250 g kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami syropu z agawy lub miodu

Herbatniki miksujemy blenderem. Dodajemy gorące, roztopione masło i przyprawy i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciasteczka i mocno ugniatamy, tak by powstał spód. Wkładamy tortownicę do lodówki. Twaróg sernikowy i puree z dyni dokładnie miksujemy. Dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika (dolnej części) nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Wysuwamy delikatnie z piekarnika i smarujemy śmietaną wymieszaną z syropem. Pieczemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku. Wkładamy na noc do lodówki. Smacznego!

sernik dyniowy

sernik dyniowy

Tagi: , , , ,

Zupy

Brokułowa zupa krem

środa, 25 Październik 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Gęsta, sycąca zupa krem z jesiennych warzyw posypana chrupiącymi pestkami dyni.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • litr bulionu warzywnego
  • szczypta mielonego kminku, ostrej papryki i tymianku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • uprażone na suchej patelni pestki dyni

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem warzywnym (można go przygotować z domowej bulionetki), dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Podajemy posypaną uprażonymi pestkami dyni.

brokułowa zupa krem

Tagi: , , , , ,

Ciasteczka / Pieczywo

Bułeczki dyniowo-cynamonowe

wtorek, 24 Październik 2017, autor: , 6 komentarzy

Słodkie bułeczki z masą dyniową polecają się na jesienne wieczory 🙂

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4-5 szklanek mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka soli

Składniki na masę dyniową:

  • 450 g puree z dyni hokkaido
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta mielonych goździków

Ciasto

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia (ma być ciepłe, ale nie może być gorące). Dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajka i 4 szklanki mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy więcej mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Masa dyniowa

Puree z dyni podgrzewamy z miodem i sokiem cytryny. Mieszamy na małym ogniu, pozwalając mu odparować.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny placek. Smarujemy ciasto masą dyniową i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i goździkami. Tak przygotowane ciasto zwijamy w roladę i kroimy na plastry. Układamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce i odstawiamy jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy bułeczki około 25-30 minut, aż się przyrumienią. Smacznego!

bułeczki dyniowe

Tagi: , , , , , ,

Następne wpisy »