Ciasta

Odwrócone ciasto z persymoną (kaki)

poniedziałek, 22 Styczeń 2018, autor: , Brak Komentarzy »

Owoce kaki po upieczeniu smakują podobnie jak surowe, dlatego do ciasta musimy użyć mocno dojrzałych.

ciasto z kaki

Składniki na dno foremki:

  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 dojrzałe owoce kaki

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej

Dno foremki przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem i równomiernie rozsmarowujemy na dnie foremki. Owoce kaki kroimy na centymetrowe plasterki. Układamy jeden obok drugiego.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. W osobnej misce mieszamy jajka, rozpuszczone masło, maślankę i cukier. Wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przekładamy ciasto na owoce i wygładzamy.

Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut w foremce. Odwracamy i ostrożnie usuwamy papier/folię. Możemy podawać od razu.

ciasto z kaki

Tagi: , , , , ,

Zupy

Rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej

piątek, 12 Styczeń 2018, autor: , Brak Komentarzy »

Kremowa, rozgrzewająca zupa dla miłośników dyni. Nie rezygnujcie z pestek prażonych w wędzonej papryce, to one nadają zupie wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 2 małe dynie piżmowe
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 4  łyżki szczypiorku

dodatkowo:

  • pół szklanki pestek dyni
  • łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Dynie obieramy ze skóry (najwygodniej zrobić to obieraczką do warzyw), usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy czosnek i cebulę, aż cebula się zeszkli, ale nie doprowadzamy do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną dynię. Wlewamy bulion warzywny. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek i mieszamy. Zupa jest bardzo gęsta, więc według uznania można dolać więcej bulionu (ale ja lubię taką gęstą, jest bardzo sycąca).

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy pestki dyni, łyżeczkę wędzonej papryki i trochę soli. Prażymy pestki, aż się lekko przyrumienią.

Zupę podajemy gorącą, posypaną obficie pestkami dyni. Smacznego!

zupa krem z dyni piżmowej

 

Tagi: , , , ,

Przyjęcie / Sałatki, surówki i warzywa

Pieczone ziemniaki z sałatką jajeczną

czwartek, 11 Styczeń 2018, autor: , 1 Komentarz »

Ziemniaki z sałatką jajeczną – proste, sycące, idealne na zimową kolację. Smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • małe ziemniaki (najlepiej czerwone)
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 jajka
  • szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Zimne jajka kroimy w kostkę. Mieszamy jajka z majonezem i szalotką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki. W misce mieszamy olej, rozmaryn i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy tak, aby wszystkie pokryte były olejem i przyprawami. Połówki ziemniaków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-45 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

Jajka obieramy i drobno siekamy. Szalotkę kroimy w małą kosteczkę. Mieszamy jajka z szalotką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę nakładamy na lekko przestudzone ziemniaki. Posypujemy czerwoną papryką. Smacznego!

Ziemniaki z sałatką jajeczną

Tagi: , , , , , ,

Zupy

Zupa krem z brukselki

czwartek, 21 Grudzień 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Kto uwielbia brukselkę tak jak ja? Zapiekam ją w sosie beszamelowym, karmelizuję na patelni i robię z niej zupy. Smakuje mi pod każdą postacią. Dlatego zapraszam Was na zupę krem z chrupiącymi migdałami i ostrym chilli.

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki brukselki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (przygotowanego na przykład z domowej bulionetki)
  • 1/2 szklanki ricotty
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

  • prażone płatki migdałów
  • 4 brukselki
  • łyżka masła
  • chilli w płatkach

W dużym rondlu podgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (ale nie zrumieni). Brukselkę kroimy na połówki, dodajemy do rondla. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy przez 25 minut. Dodajemy ricottę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło. Pozostałe brukselki kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle, aż lekko się przyrumienią.

Zupę podajemy ze zrumienionymi plasterkami brukselki, posypaną prażonymi migdałami i płatkami chilli. Smacznego!

zupa brokułowa

zupa krem brokułowa

Tagi: , , , , ,

Boże Narodzenie / Ciasteczka

Ciastka dla Mikołaja

środa, 20 Grudzień 2017, autor: , 5 komentarzy

W tym roku moja córka postanowiła, że Mikołaj dostanie ciasteczka z kolorowymi cukierkami. Przepis na te ciasteczka jest  bardzo prosty i nawet małe rączki bez problemu sobie z nim poradzą. Ciastka są chrupiące i bardzo słodkie.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • kolorowe cukierki czekoladowe typu lentilki

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko. Stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z sodą. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto dzielimy łyżką na równe porcje. Z każdej porcji formujemy małą kuleczkę, kładziemy ją na blasze do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Cukierki lekko wciskamy w ciasto. Ciastka układamy w odstępach, ponieważ podczas pieczenia jeszcze trochę się rozszerzą.

Pieczemy przez 15-20 minut. Ciastka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu na kratce stwardnieją i zrobią się chrupiące. Smacznego!

 

 

ciastka

Tagi: , , , , , ,

Następne wpisy »