Naleśniki, placki, kluski

Pierogi z ziemniakami i cheddarem

piątek, 11 Maj 2018, autor: , 12 komentarzy

Moje ulubione pierogi. Delikatne ciasto i kremowy farsz z cheddarem. Możecie od razu zrobić z podwójnej porcji i połowę zamrozić na następny raz 😉

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 rozbełtane jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki miękkiego masła

farsz:

  • 1 szklanka purée z ziemniaków
  • 1 szklanka startego na małych oczkach tarki ostrego cheddara

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajko, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być klejące. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz: Purée ziemniaczane mieszamy z serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po godzinie ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na porcje i wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze, tym lepsze). Foremką lub szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, następnie na patelnię, gdzie przesmażamy je na maśle z drobno posiekaną szalotką. Smażymy, aż będą chrupiące i rumiane. Podajemy z kwaśną śmietaną i przyozdobione natką pietruszki.

Pierogi z ziemniakami i cheddarem

Tagi: , , , , ,

Desery

Smażone plantany

wtorek, 1 Maj 2018, autor: , 15 komentarzy

Plantany czyli banany warzywne przypominają z wyglądu zwykłe banany, ale są dużo większe i bardziej kanciaste. Mają więcej skrobi a mniej cukru. Nie je się ich na surowo. Do smażenia wybierajcie mocno dojrzałe, z ciemnymi plamkami na skórce. W smaku nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają ziemniaki niż banany. Można je smażyć, gotować, piec, przygotowywać z nich purée, sprawdzą się także jako dodatek do mięs i ostrych sosów. Do deserów najbardziej nadają się takie, których skórka jest już całkiem czarna. Ich miąższ nabiera wtedy ładnego, pomarańczowo-żółtego koloru, jest dużo słodszy i aromatyczny. Plantany dostępne są teraz w Lidlu, więc możecie spróbować, jak smakują.

Smażone plantany

Składniki:

  • 1 mocno dojrzały plantan
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka płynnego miodu (lub syropu z agawy)
  • posiekane orzechy włoskie
  • cynamon

Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Plantana obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy z obydwu stron, aż się mocno przyrumieni. Przekładamy na talerz. Polewamy miodem lub syropem z agawy. Posypujemy cynamonem i uprażonymi orzechami. Podajemy gorące. Smacznego!

Smażone plantany

Tagi: , , ,

Książki

Zdrowe lody 75 łatwych przepisów – Christine Chitnis

poniedziałek, 30 Kwiecień 2018, autor: , 20 komentarzy

Uwielbiam lody. We wszystkich smakach. Mogłabym je jeść codziennie, zaczynając od śniadania a na kolacji kończąc. Mam maszynkę do lodów i często przyrządzam lody w domu, korzystając z różnych książek i przepisów znalezionych w internecie.

Wreszcie nadeszły ciepłe dni i nowe lodziarnie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Raczej nikt nie zwraca uwagi na skład lodów kupowanych na porcje lub gałki. Często w lodziarniach nie można nawet zapoznać się z takimi informacjami. Jeśli w stu procentach chcecie mieć pewność co jecie, polecam dwie książki, z których ostatnio korzystam. Jedna z nich to ubiegłoroczna pozycja Davida Lebovitza „Lody domowa manufaktura”, druga to książka Christine Chitnis „Zdrowe lody 75 łatwych przepisów”.

Zdrowe lody 75 łatwych przepisów - Christine Chitnis

Zacznę od pozycji wydawnictwa Znak „Zdrowe lody”, zawierającej 75 oryginalnych, pełnowartościowych przepisów na mrożone przysmaki. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw i ziół. Przepisy, które prezentuje nam autorka nie zawierają jajek, wiele z nich jest wegańskich, a te, które zawierają mleko krowie, możemy bez problemu modyfikować dając mleko roślinne. Większość z nich jest prostych i tanich, a do ich użycia nie potrzeba maszynki do lodów.

Na początku książki omówione są podstawowe przyrządy i techniki oraz składniki potrzebne do przygotowania poszczególnych przepisów. Znajdziemy też przepis na domowe mleko i masło migdałowe, które przydadzą się w wegańskich wersjach przepisów. W kolejnych rozdziałach są przepisy na lody na patyku, śnieżne rożki, slushy (aromatyzowane, mrożone napoje) i granity, aromatyzowany lód, mrożone jogurty i sorbety, lody bez nabiału, lodowe kanapki oraz dodatki do lodów – posypki, syropy, sosy, rożki waflowe itd. Każdy rozdział rozpoczyna krótki wstęp. W poszczególnych przepisach autorka w prosty i zrozumiały sposób objaśnia jak zabrać się za przyrządzanie mrożonych deserów, tak by nawet osoba bez doświadczenia w kuchni nie miała z nimi najmniejszych problemów. Dodatkowym atutem są apetyczne zdjęcia, dzięki którym aż chce się wypróbować wszystkie przepisy po kolei.

Polecam książkę szczególnie do wspólnego gotowania z dziećmi. Lody na bazie owoców i warzyw to świetny sposób na przemycenie do diety dziecka naturalnych witamin, których być może nie zjadło by w innej postaci. Po za tym wspólnie spędzony przy ich przygotowywaniu czas, to okazja do świetnej zabawy!

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

zdrowe lody 75 łatwych przepisów

Christine Chitnis – Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

Tłumaczenie: Dominika Chylińska

Oprawa twarda

Liczba stron: 242

Wydawnictwo: Znak

Rok wydania: 2017

Tagi: , , , , ,

Grzyby / Kasze

Smażony pęczak z boczniakami

środa, 25 Kwiecień 2018, autor: , 10 komentarzy

Jednogarnkowe danie, dzięki któremu pokochałam pęczak. Szybkie do przygotowania, sycące i pełne smaku. Polecam!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g boczniaków
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypior

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek i imbir i przesmażamy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Grzyby kroimy na paseczki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię najpierw boczniaki i przesmażamy przez chwilę. Dodajemy paprykę i smażymy, aż lekko zmięknie. Dodajemy ugotowany pęczak i mieszamy dokładnie.

W miseczce roztrzepujemy jajka z sosem sojowymi łyżeczką cukru trzcinowego. Wlewamy do pęczaku z warzywami i szybko mieszamy, nie przerywając smażenia. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy od razu.

Smażony pęczak z boczniakami

Tagi: , , , , ,

Makarony

Orzo z pomidorkami i mozzarellą

niedziela, 22 Kwiecień 2018, autor: , 15 komentarzy

Wygodne, proste danie w jednej misce. Moja córka uwielbia je za udający ryż makaron i słodkie pomidorki koktajlowe.

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu orzo
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki makaronu orzo
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki lub pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę świeżej mozzarelli
  • świeża bazylia

Bulion podgrzewamy, aż będzie gorący. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek i przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy orzo i dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy gorący bulion (po pół szklanki) mieszając, aż cały zostanie wchłonięty przed dolaniem następnej porcji. Cały proces potrwa około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż się podgrzeją. Dodajemy mozzarellę i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Nakładamy gorące danie do miseczek i dekorujemy świeżą bazylią.

Orzo z pomidorkami i mozzarellą

Tagi: , , , , ,

Następne wpisy »