Kasze

Kotlety z kaszy gryczanej

niedziela, 23 Lipiec 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i twarogu.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól – około 2 łyżeczek
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy, aż się lekko zezłoci. Studzimy.
Połowę ugotowanej kaszy mieszamy z cebulą i twarogiem i blendujemy na gładką masę. Dodajemy drugą połowę ugotowanej kaszy, jajko, czosnek, majeranek, sól (do smaku) i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju, aż się mocno zrumienią. Podajemy.

P.S. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym 🙂

wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej

Tagi: , , , , ,

Ciasteczka / Ciasto francuskie

Proste ciastka z brzoskwiniami

czwartek, 20 Lipiec 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Owocowe ciasteczka z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 dojrzałych brzoskwiń
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki mleka

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Jajko roztrzepujemy.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Układamy na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Brzoskwinie myjemy i kroimy na plastry. Wkładamy do miski, dodajemy cynamon, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Układamy kawałki brzoskwiń na cieście i smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut, aż ciastka się mocno przyrumienią.

Z cukru pudru, ekstraktu waniliowego i mleka ucieramy lukier. Lukrujemy gotowe ciastka. Smacznego!

ciastka z brzoskwiniami

Tagi: , , , , , ,

Przetwory

Prosty dżem truskawkowy z chia

niedziela, 16 Lipiec 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Słodko-kwaśny dżem truskawkowy z rabarbarem i dodatkiem nasion chia. Lubię dodawać go do naleśników, lub przekładać nim biszkopt. Sezon na truskawki i rabarbar już się kończy, więc macie ostatnią szansę na zrobienie go.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • 1 cytryna
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki nasion chia

Dżem przygotowujemy w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na połówki. Rabarbar myjemy i kroimy na 2 cm kawałki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy łyżkę soku. Mieszamy owoce z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy cukier i nasiona chia. Stawiamy garnek na ogniu i powoli podgrzewamy, aż owoce zaczną się rozpadać i dżem się zagotuje. Dżem smażymy na małym ogniu przez 45 minut, często mieszając, aby się nie przypalił i odparował. Gorący dżem przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 20 min. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, słoiczki wyciągamy dopiero jak wystygną.

* dżem jest dla Was zbyt kwaśny? możecie dosypać więcej cukru lub dodać miodu do smaku

* truskawki są bardzo soczyste i dżem jest dosyć rzadki? przedłużcie czas smażenia, żeby dżem bardziej odparował i zgęstniał

Smacznego!

dżem truskawkowy

 

Tagi: , , , , , ,

Desery / Lody

Granita z zielonej herbaty i limonek

czwartek, 29 Czerwiec 2017, autor: , 1 Komentarz »

Granita to deser, który orzeźwi Was w najbardziej upalne dni. Pochodzi z Sycylii, gdzie podawana jest nie tylko jako deser, ale też z pieczywem do śniadania. Granita często jest mylona z sorbetem, jednak to co ją odróżnia od sorbetu, to ziarnista struktura lodu.

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych listków zielonej herbaty
  • 75 gramów cukru
  • sok z 1 limonki
  • listki mięty do dekoracji

Liście herbaty zalewamy 200 ml wrzątku i parzymy przez 1 minutę. Napar wylewamy. Ponownie zalewamy 400 ml wrzątku i odstawiamy na 4 minuty. Przecedzamy przez sitko. Dodajemy cukier i sok z limonki. Studzimy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na 6 godzin. Co godzinę dokładnie mieszamy (gdy granita jest już mocno zmrożona rozdrabniamy ją widelcem). Podajemy ozdobioną listkiem mięty.

granita z zielonej herbaty

Tagi: , , , ,

Napoje

Koktajl zielona ambrozja

środa, 7 Czerwiec 2017, autor: , 1 Komentarz »

Zielony koktajl owocowy z lodem

Składniki:

  • ½ melona miodowego
  • 2 kiwi
  • 200 g zielonych winogron bezpestkowych
  • kilka gałązek mięty
  • kostki lodu do podania

Melona obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i również kroimy. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy winogrona i listki z mięty i dokładnie miksujemy. Podajemy z kostkami lodu.

koktajl zielona ambrozja

Tagi: , , , , ,

Następne wpisy »