Sałatki, surówki i warzywa / Zapiekanki

Zapiekane ziemniaki z parmezanem

sobota, 4 Luty 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Zapiekane ziemniaki z parmezanem, czosnkiem i tymiankiem. Uwierzcie mi, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 😉

Składniki:

  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • około 10 średniej wielkości ziemniaków

zapiekane ziemniaki z parmezanem

Formę na babeczki smarujemy olejem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to szatkownicą do kapusty lub w robocie kuchennym. Jeśli nie macie ani jednego ani drugiego, to musicie dobrze naostrzyć nóż i pokroić.

W misce mieszamy starty parmezan, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy z resztą składników.

Układamy ziemniaki w foremce i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w foremce na 5 minut, następnie wyjmujemy i podajemy. Smacznego!

 

zapiekane ziemniaki z parmezanem

zapiekane ziemniaki z parmezanem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»