Ciasteczka

Ciastka cytrynowe z kaszką kukurydzianą

środa, 2 Kwiecień 2014, autor: , 12 komentarzy

Przepis na ciastka cytrynowe z kaszką kukurydzianą znalazłam na blogu Olgi Smile. Oryginalny przepis tutaj -> klik. Ciasteczka mają ciekawy smak, mojemu mężowi bardzo smakowały, mnie przeszkadzała wyczuwalna mocno kaszka. Ciastka są bardzo aromatyczne, mocno cytrynowe i po wystudzeniu kruche i chrupiące. Prezentują się bardzo ładnie, są złocisto żółte. Jeśli jednak ten sposób na kaszkę kukurydzianą Wam nie odpowiada, polecam wykorzystać ją w innym przepisie, na przykład na pizzetki na polencie.

ciastka cytrynowe

Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 cytryny

Cytryny dokładnie szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

W dużej misce mieszamy kaszkę kukurydzianą z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, dodajemy miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, skórkę i sok z cytryn. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie. Z ciasta formujemy nieduże kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce zachowując około 3 centymetrów odstępu między nimi.

Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, aż brzegi lekko się przyrumienią a ciastka staną się złociste. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, odstawiamy na kilka minut a następnie przekładamy do wystudzenia na kratkę.

ciastka-cytrynowe

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , , , ,

12 Komentarze do Ciastka cytrynowe z kaszką kukurydzianą

  1. Pati napisał:

    Wyglądają bardzo smakowicie!

  2. Majana napisał:

    Śliczne wiosenne ciasteczka. Bardzo ładne.:)

  3. KOLORowanka napisał:

    oj już mi smaka zrobiliście 😀
    najgorsze, że kaszę całą zużyłam na kotlety ;P ale spokojnie, już mojemu info wrzuciłam na skrzynkę by zakupił w drodze do domku 😀
    w końcu chora jestem i leżeć mi tylko wolno ;P

    pozdrawiam smakowicie 😀

  4. IWona napisał:

    Witam !:) Mam pytanie czy kaszka kukurydziana ma być ugotowana ? (bo nie wiem jak się to wszystko ze sobą zlepi )

  5. ja00 napisał:

    Witam.
    Będę robić te ciasteczka i mam takie pytanie: czy skórka z cytryny ma być starta cała ?
    Pozdrawiam

  6. Delphina napisał:

    idealny przepis dla ludzi, którzy nie jedzą glutenu…jutro idę na zakupy po brakujące produkty i weekend z ciasteczkami kukurydzianymi należy do mnie

  7. Ania napisał:

    Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»