Ciasta

Rafaello z kaszy jaglanej

piątek, 27 Styczeń 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Bezglutenowe, bez mąki i jajek. Rewelacyjne w smaku i na dodatek bez pieczenia. Same zalety! Przepis podpatrzony u Doroty z bloga Dorota Smakuje.

Składniki:

  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • cukier lub ksylitol około 9-10 łyżek

Kaszę dokładnie płuczemy zimną wodą (żeby nie była po ugotowaniu gorzka). Gotujemy do miękkości.

Do kaszy wlewamy mleko kokosowe, dodajemy wiórki i cukier (wedle uznania, ja lubię bardziej słodkie, więc dodałam więcej) i gotujemy 3 minuty, często mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, by wiórki kokosowe napęczniały. Masę możemy zmiksować, żeby miała gładszą konsystencję, ale niekoniecznie (ja nie miksowałam).

Foremkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej kaszę, dobrze ją dociskając. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Po wystudzeniu ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Rafaello z kaszy jaglanej

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»